Hoofdluis behandelenHoofdluis komt regelmatig voor bij kinderen. Niets om je zorgen over te maken, maar je wilt er natuurlijk wel zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn er effectieve luizenshampoo's en luizenkammen te koop. Als je deze middelen goed gebruikt, ben je de hoofdluizen zo weer kwijt.

 

Behandeling tegen luizen

 

Voordat je met de behandeling tegen luizen begint is het goed om te weten wat een hoofdluis nu precies is en wat ie doet. Waar hij wel en niet van houdt en waarom hij nu juist op jouw hoofd of het hoofd van je kind zit. 

 

Zo doet een hoofdluis

 

Hoofdluizen zijn bijzondere beestjes. Ze groeien in een neet aan je haar. Een neet is een eitje, dat na een week uitkomt. De hoofdluis is dan geboren. Vervolgens klemt hij zich zo goed mogelijk vast aan je haar. Hoofdluizen schud je niet zomaar van je af. De luizen kunnen niet vliegen of springen. Ze doen alles lopend. Ondertussen voeden ze zich door (heel zachtjes) in je hoofdhuid te steken en bloed op te zuigen. 

 

Verspreiding van hoofdluis

 

Mocht er een ander hoofd in de buurt zijn, dan kan het voor de luis interessant zijn om 'over te stappen'. Luizen hebben een neusje voor een vers hoofd. Toch doen luizen dit niet snel, het is immers niet zonder risico. Als een luis van een hoofd valt, klemt hij zich zo snel mogelijk vast in bijvoorbeeld een kraag of een mouw. Vervolgens klimt hij weer naar boven. Valt de luis op de grond, dan is hij verloren. En lukt het hem niet om weer terug naar het hoofd te klimmen, dan is hij ook verloren. Ja, luizen hebben het niet gemakkelijk.

 

Haar wassen tegen hoofdluis

 

Je haar wassen met gewone shampoo helpt niet tegen de hoofdluis. Hij vindt het natuurlijk niet prettig, maar hij klemt zich stevig vast aan een haar en doorstaat de wasbeurt. Als je luizen wilt doden, dan moet je een luizenshampoo gebruiken. Luizenshampoo's bevatten malathion of permetrine, maar steeds meer luizen worden resistent tegen deze middelen. Het heeft daarom de voorkeur om een luizenshampoo met Dimeticon te gebruiken. Dimeticon is een silecoonachtige stof die een dunnen film vormt rondom de neten en luizen. Hierdoor stikken ze. Dimeticon is uiteraard onschadelijk voor mensen.

Het einde van een luizenleven

 

Stel dat de hoofdluis de kam en de luizenshampoo overleeft. En stel dat hij nooit het hoofd verlaat, of als hij dat wel doet, succesvol overstapt naar een ander hoofd (dit kan dus alleen als de hoofden / haren elkaar raken, want een luis vliegt of springt niet). Dan kan hij, of eigenlijk zij, zich na 2,5 week voortplanten. Uiteindelijk wordt een luis 1 tot anderhalve maand oud.