Hoofdluis bestrijdenGewapend met een luizenshampoo en een luizenkam ga je hoofdluis te lijf. Er wordt veel gezegd en geschreven over de beste middelen tegen hoofdluis. Maar het beste wapen blijft de vertrouwde luizenkam. Bij voorkeur bijgestaan door een luizenshampoo met dimeticon. Hiermee is je kind zo weer van zijn hoofdluis af.

 

11 Fabels over hoofdluizen

 

Over hoofdluizen (en de bestrijding ervan) bestaan veel fabels. Met behulp van het boek 'Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers' van Geert-Jan Roebers hebben we zoveel mogelijk van deze fabels verzameld en met feiten ontkracht.

 

Luizenfabel 1: In een zwembad verspreiden luizen zich gemakkelijk

 

Hoofdluizen houden helemaal niet van zwemmen. En als hun gastheer of gastvrouw dan het water induikt, dan klemmen ze zich stevig vast aan een haar. Als ze loslaten zijn ze verloren. Zich verspreiden doen ze in het zwembad dus al helemaal niet.

 

Luizenfabel 2: Luizen brengen ziektes over

 

De beten van een hoofdluis jeuken, waardoor je vanzelf gaat krabben. En dat krabben kan dan ontstekingen of exceem veroorzaken. Maar de hoofdluis brengt zelf absoluut geen ziektes over.

 

Luizenfabel 3: Als de kat luis heeft, dan kun jij het ook krijgen

 

Een voordeel voor kattenbezitters is dat je van een kat geen hoofdluis krijgt. Kattenluizen lusten geen mensenbloed en mensenluizen geen kattenbloed. 

 

Luizenfabel 4: Luizen passen hun kleur aan aan je haar

 

Nee hoor, luizen zijn geen kameleons en kunnen niet van kleur veranderen. Wel komen luizen in meerdere kleuren voor.

 

Luizenfabel 5: Luizen houden van een schoon gewassen hoofd

 

Nou, dat maakt de hoofdluis niet zo veel uit hoor. Op een vies hoofd voelt hij zich net zo thuis als op een schoon hoofd.

 

Luizenfabel 6: Als je neten hebt, heb je ook luizen

 

Neten zijn de eitjes van luizen. Deze neten bewijzen niet dat je luizen hebt, maar eerder dat je ze hebt gehad. Veelal zijn deze eitjes dood of leeg. Alleen een levende hoofdluis bewijst dat je last hebt van hoofdluis.

 

Luizenfabel 7: De verkleedmand is een luizenkweekvijver

 

Luizen leven op je hoofd en niet op kleding. Sterker nog: Op kleding houdt een luis het nog geen dag uit. En voortplanten, dat krijgt een luis in een kledingmand al helemaal niet voor elkaar.

 

Luizenfabel 8: Een hoofdluis kriebelt omdat ie over je hoofdhuid heen loopt

 

Het lopen van een hoofdluis voel je niet. Het kriebelen veroorzaakt de luis doordat hij je steekt. Net als een mug voedt een luis zich met bloed.

 

Luizenfabel 9: Luizenlakens moet je heet wassen (60 graden of meer)

 

  • Ten eerste: als er al een luis van je hoofd valt, dan overleeft hij het nooit tot je 's avonds weer naar bed gaat. 
  • Ten tweede: als een hoofdluis in de lakens terecht komt, dan hoeft je ze echt niet zo heet te wassen. Hij overleeft een wasbeurt van 30 graden ook niet.

 

Luizenfabel 10: De meeste luizenshampoo's werken niet

 

Soms worden er na de hoofdluisbehandeling nog luizen gevonden. Dit komt over het algemeen niet doordat de luizen resistent zouden zijn voor de shampoo, maar door onzorgvuldigheid van de gebruiker. Trouwens: Luizen die resistent zijn tegen de werkzame stof Dimeticon (wat in de Milliumshampoo zit) bestaan sowieso niet. 

 

Luizenfabel 11: Tieners hebben geen last meer van luizen

 

Op de middelbare school wordt niet meer op luizen gecontroleerd. Dus een luizenalarm zal niet zomaar voorkomen. Toch betekent dit niet dat ze er niet zijn. En luizen letten niet op leeftijd hoor. Iedereen kan ze krijgen.