Zijde of satijnWat heb je liever, een satijnen kussensloop of een zijden kussensloop? We leggen in dit artikel uit wat het verschil is. Ook krijg je een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van beide materialen.

 

De werking

 

De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beiden zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop.

 

De prijs

 

De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn. Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd. satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren. Een zijden kussensloop is hierdoor niet voor iedereen weggelegd. Het is erg duur, terwijl de feitelijke werking niet verschilt van die van satijn.

 

Het materiaal (zijde vs satijn)

 

Zijde is een natuurproduct en een arbeidsintensief proces (voor zowel rups als mens). Satijn is een dichtgeweven stof met een glanzende bovenkant en wordt gemaakt van katoen, polyester, viscose, zijde of een menging daarvan. De zware kwaliteit satijn van Beauty Pillow is van geheel andere kwaliteit dan bijvoorbeeld crêpesatijn, satin duchesse, stretchsatijn of printsatijn. 

  • Zijde is een natuurproduct en het satijn van Beauty Pillow is van 100% polyester
  • Zijde is veel slijtgevoeliger dan polyestersatijn, waardoor er na verloop van tijd dunne plekken in het zijde ontstaan
  • Ook qua schoonmaken is polyester makkelijk. Vlekken zijn uit zijde vaak moeilijk te verwijderen

 

De productie

 

Zijde wordt gemaakt door de zijderups. Als de rups het proces van transformatie tot vlinder ingaat, spint de hij een cocon van door hemzelf afgescheiden zeer dunne draden en lijm. Zodra de cocon gereed is maar vóórdat de vlinder zich ontpopt, wordt de rups - helaas onontkombaar bij dit proces - gedood. Vervolgens wordt de lijm gesmolten en de draad afgewikkeld. De draden worden vervolgens tot zijdegaren gewonden. Polyester kent een heel ander productieproces. Het wordt kunstmatig geproduceerd en gesponnen tot een polyesterdraad.